Missing image

De specialist in bewegen!

Missing image

De specialist in bewegen!

Stacks Image 190

De specialist in bewegen!

Bij ons bent u in goede handen

Verzakkingsklachten (van blaas, baarmoeder of darm)

Verzakkingen van de bekkenbodemorganen komen helaas vaak voor. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Is jouw moeder bekend met een verzakking dan is de kans groter dat jij er ook één krijgt of al hebt. Kenmerkend voor een verzakking is het bal gevoel in de vagina. Soms kun je in de vagina ook een bolletje zien zitten. Wat zakt er dan precies? Bij een verzakking kan je blaashals, de blaas, de endeldarm, de dunne darm, de baarmoeder, de vaginatop (als jouw baarmoeder verwijderd is) of een combinatie van meerdere organen wat zakken en dit zie of voel je dan in je vagina.

Gelukkig kun je door middel van bekkenfysiotherapie klachtenverlichting krijgen. Een bekkenfysiotherapeut helpt je om buikdruk verhogende momenten op te leren vangen. Hoe meer druk in je buikholte hoe meer verzakkingsklachten je kunt ervaren. Je drukt bij een buikdruk verhogend moment eigenlijk zelf je bekkenorganen naar beneden. Dit geeft weer het kenmerkend drukkende gevoel in je vagina. Wat zijn nu buikdrukverhogende momenten? Dit zijn een heleboel momenten, denk bijvoorbeeld aan hoesten, niezen, je fiets opstappen, persen, springen, een pan soep van het fornuis tillen. Eigenlijk alles waarbij de druk in de buik toeneemt.

Het is belangrijk dat deze buikdruk verhogende momenten op de juiste manier worden opgevangen. Probeer tijdens deze drukverhogende momenten je bekkenbodem eens aan te spannen. Dat is in het begin hartstikke moeilijk. Soms is alleen al het aanspannen van je bekkenbodem in lig al erg lastig, laat staan als je bezig bent met hoesten. Maar vergeet nooit, oefening baart kunst. Daarnaast kan een rechte rug je helpen om de buikdruk te verminderen. Probeer maar eens uit: voorover gebogen hoesten geeft veel meer druk in je buik en dus op je bekkenbodem dan als je rechtop zit en over je schouder hoest.

Ook handig is het om tijdens een buikdrukverhogend moment uit te ademen. Bij hoesten en niezen kan dit niet. Maar bij iets tillen of tijdens het sporten kun je op het zwaarste moment uitademen in plaats van je ademhaling vast te zetten.
Missing image
Gasthuisstraat 64
7101 DW Winterswijk

Tel.: 0543-520070
Email: info@fysiogasthuus.nl
Internet: www.fysiogasthuus.nl

Fysio Gasthuus op Facebook...

Stacks Image 168_117
Stacks Image 168_119
Achter ons pand vindt u een ruime parkeerplaats waar u dicht bij de praktijk kunt parkeren.
Openingstijden:
show
Maandag:

07:30 - 20.00

show
Dinsdag:

07:30 - 20.00

show
Woensdag:

07:30 - 18.30

show
Donderdag:

07:30 - 21.00

show
Vrijdag:

07:30 - 18.00

Hoe maakt u een afspraak?
Kom langs, bel of mail om een afspraak te maken of om informatie te verkrijgen.
U kunt bij uw aanmelding, als u dat wenst, uw voorkeur voor de behandelaar kenbaar maken.