Missing image

De specialist in bewegen!

Missing image

De specialist in bewegen!

Stacks Image 188

De specialist in bewegen!

Bij ons bent u in goede handen

Bekkenfysiotherapie bij verlies van urine en/of ontlasting/windjes

Incontinentie in welke vorm dan ook is erg vervelend. Bijna iedere patiënt die de bekkenfysiotherapeut bezoekt denkt zelf te weinig kracht te hebben in de bekkenbodem. Dit is niet altijd zo. Soms zien wij ook patiënten met juist te veel spanning in hun bekkenbodem. Op het moment dat ze de bekkenbodem dan nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens het hoesten is de bekkenbodem al moe en verlies je urine en/of ontlasting.

Urineverlies

Er zijn verschillende soorten urineverlies. Dit klinkt een beetje vreemd, maar de oorzaak van het urineverlies kan verschillen.

Stressurine incontinentie

Deze vorm van urineverlies komt zeker niet doordat u gespannen bent. Maar de oorzaak is een stressor. Deze stressor heeft altijd te maken met een verhoogde buikdruk. Deze verhoogde buikdruk kan worden veroorzaakt door verschillende redenen. De bekendste oorzaken voor een verhoogde buikdruk zijn:
  • Hoesten
  • Niezen
  • Tillen
  • Bukken
  • Sporten
  • Springen
Hoi BekkenFysio behandeling voor urineverlies bekken fysiotherapie
Doordat er meer druk in de buikholte ontstaat bij deze activiteiten krijg je meer druk op de blaas en hierdoor dus urineverlies (hoest maar eens met de hand op je buik, je buikspier spant aan en de druk in de buikholte neemt toe). Vaak bestaat het verlies uit druppels of scheutjes urine.

Aandrangsincontinentie/urge incontinentie

Op het moment dat je aandrang voor het plassen gaat ervaren is deze over het algemeen zo heftig dat de toilet niet op tijd gehaald gewordt. Hierdoor leegt de hele blaas zich. Omdat deze klachten zo vervelend zijn kennen mensen met deze klachten vaak alle toiletten in de buurt.

Overloopincontinentie

De blaas zit zo vol dat er ‘overstroming’ plaats vindt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een afsluiting van de overgang van de blaas naar de plasbuis. Bij mannen kunnen deze klachten worden veroorzaakt door de prostaat. Maar het kan ook door obstipatie komen, de darmen zijn dan zo vol dat dit de blaasuitgang afsluit.

Reflexincontinentie

Deze aandoening wordt altijd veroorzaakt door een neurologische aandoening. De hersenen kunnen de blaas niet meer zo goed aansturen als vroeger. Dit komt omdat de reflexen in het ruggenmerg verstoord worden. Neurologische aandoeningen die deze klachten kunnen veroorzaken zijn o.a.: dwarslaesie, herseninfarct, multiple sclerose, spina bifida of beschadigingen van de zenuwen door een andere oorzaak.

Functionele incontinentie

De bekkenbodem is vaak niet de oorzaak van deze klachten maar de handelingen die nodig zijn om droog de toilet te bereiken gaan niet meer zo goed. Dit kan komen doordat mogelijk door de veroudering je moeilijker loopt en hierdoor niet op tijd op de toilet kunt zijn. Dementie is ook een oorzaak, als je niet meer weet hoe je moet handelen bij aandrang kun je ook urineverlies ervaren.

Windjes / ontlastingsverlies

Ontlastingsverlies kent verschillende gradaties. Het niet op kunnen houden van windjes is de mildste vorm van verlies en het verliezen van vaste ontlasting is de zwaarste vorm. Oorzaken van het verlies kunnen divers zijn. Een van de belangrijkste oorzaken is veroudering. Bij veroudering hebben we al snel het gevoel dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit niet zo, trainen is altijd een mogelijkheid.

Ook voor je ontlasting kun je aandrangsincontinentie hebben. Op het moment dat je de aandrang voor je ontlasting voelt moet je rennen naar de toilet. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit soort incontinentie. In het laatste stuk van je darmen zitten een soort 'proefsensoren'. Deze zorgen ervoor dat je weet wat er aan komt (windje/diarree/hardere ontlasting), soms zijn deze sensoren niet meer zo goed in staat om te voelen wat er aan komt. Ook zien we dat de registratie van de ontlasting te laat wordt doorgegeven. Dit samen kan er voor zorgen dat je ontlasting verliest.
Verder kan het wezen dat de kracht van je bekkenbodem niet optimaal is. Soms door veroudering, maar een bevalling kan ook de oorzaak wezen. Als man zijnde kun je deze klachten helaas ook ontwikkelen, we zien dit bijvoorbeeld na bestralingen in dit gebied (bijv. bij prostaatkanker).
Missing image
Gasthuisstraat 64
7101 DW Winterswijk

Tel.: 0543-520070
Email: info@fysiogasthuus.nl
Internet: www.fysiogasthuus.nl

Fysio Gasthuus op Facebook...

Stacks Image 170_117
Stacks Image 170_119
Achter ons pand vindt u een ruime parkeerplaats waar u dicht bij de praktijk kunt parkeren.
Openingstijden:
show
Maandag:

07:30 - 20.00

show
Dinsdag:

07:30 - 20.00

show
Woensdag:

07:30 - 18.30

show
Donderdag:

07:30 - 21.00

show
Vrijdag:

07:30 - 18.00

Hoe maakt u een afspraak?
Kom langs, bel of mail om een afspraak te maken of om informatie te verkrijgen.
U kunt bij uw aanmelding, als u dat wenst, uw voorkeur voor de behandelaar kenbaar maken.